Men kent het als putjes in de benen en bijna alle vrouwen hebben er last van. Opmerkelijk is dat het vooral opspeelt in de pubertijd, daarna af zwakt om op latere leeftijd weer terug te komen. En waarom hebben mannen geen cellulitis?
Denk jij dat je cellulitis hebt? En wil je er iets aan doen? Wij vertellen je alles over wat het precies is, wat de oorzaken zijn van cellulitis en welke cellulitis behandelingen er bestaan. Veel kun je er zelf al tegen doen! Lees maar verder.
Cellulitis is een hobbelige structuur in je huid. We noemen het ook wel sinaasappelhuid. Cellulitis is een verstoring in het bindweefsel. Die verstoring wordt veroorzaakt door vet of hormonen. Je kunt het zien als een zeer lichte ontsteking in de huid. Daar waar je cellulitis hebt, is je huid niet meer zo gaaf en mooi. Denk je dat je cellulitis hebt dan kun je dus opgelucht ademhalen. Het is geen ziekte en je hoeft er, als je dat niet wenst, niks aan te doen. Het is absoluut onschuldig. Het is echter geen mooi gezicht. Reden genoeg voor veel vrouwen om cellulitis te behandelen.
Op sommige plekken is het wel oppassen geblazen! Heb je last van cellulitis op je nek, boven dijbeen, onderbuik of bovenarm? Bekijk dan snel wat dat kan betekenen.
Waarom noemt men cellulitis een sinaasappelhuid? Omdat het er zo uit ziet! Je huid is wat stugger en heeft putten. Net als een sinaasappel.
Cellulitis kun je krijgen als jouw vetweefsel zich ophoopt. Dit verstoort het bindweefsel onder de huid en veroorzaakt kleine ontstekingen. Dat kan op allerlei manieren gebeuren. Door een hormoonverandering bijvoorbeeld. Door ontstekingsbevorderend voedsel als fast food en geraffineerde suikers. Medicijnen als de pil kunnen dus een boosdoener zijn. Dit heeft namelijk grote invloed op jouw hormoonhuishouding. Cellulitis brengt men ook in verband met uitdroging van de huid. Hierdoor vermindert de soepelheid van je huid.
Je kunt ook cellulitis ontwikkelen als je veel meer of veel minder gaat bewegen. Dit heeft dan te maken met de hoeveelheid vet in je lichaam en de verdeling van dit vet. Een plaatselijke vetophoping kan cellulitis veroorzaken. Daarnaast verandert je hormoonspiegel door de plotse verandering van levensstijl. Om deze zelfde reden werkt een jojogewicht mee aan de vorming van cellulitis. Aankomen, afvallen, aankomen, afvallen, dat is dus niet goed.
De meest bekende oorzaken van cellulitis zijn:
Deze punten staan niet los van elkaar. Een slechte doorbloeding zorgt voor een slechte afvalstoffen afvoer. Wanneer afvalstoffen niet worden opgeruimd hopen zij zich op als vet. Door die massa en ophopingen van vet kan je lichaam het vocht niet gelijk verdelen. Hierdoor ontstaat een maanlandschap, sinaasappelhuid of cellulitis. Als je dit eenmaal is ontstaan werkt de vochthuishouding steeds minder goed. Ophopingen van vet, vocht en afvalstoffen zorgen dan voor een slechtere bloedsomloop. Het is als het ware een cirkel. Het wordt alsmaar slechter en slechter. Hierdoor wordt de cellulitis erger en erger. Grijp je niet in, dan wordt het steeds moeilijker om ervan af te komen.