Last van coeliakie en toch afvallen

nov 8, 2017

0

Last van coeliakie en toch afvallen

Mensen die last hebben van coeliakie kunnen aanlopen tegen het feit dat ze wel willen afvallen, maar het niet denken te kunnen. Ze denken dan dat hun coeliakie hen in de weg staat bij het verbranden van vet. Maar dat is eigenlijk niet aan de orde. Ook mensen die een moeilijke stoelgang hebben, moeite hebben met lactose (coeliakie) kunnen prima vet verbranden en gewicht verliezen. Het is alleen belangrijk om te beseffen dat je in recepten geen zuivelproducten moet gebruiken.

Wat is coeliakie?

Om te beginnen is het goed om te weten dat coeliakie een andere naam is voor lactose-intolerantie. Dit is een verschijnsel waarbij je heel veel moeite hebt met het verwerken van zuivelproducten. Mensen die hier last van hebben krijgen vaak krampen en buikpijn als ze zuivel eten of drinken. Maar de gevolgen kunnen nog veel verder gaan dan dat. Coeliakie kan schade veroorzaken die niet snel hersteld. Denk aan organen, zoals de maag en de nieren.

Coeliakie kan door de huisarts worden vastgesteld, maar is niet te genezen. Je zal dus moeten leren om hiermee om te gaan. Lactose-intolerantie en coeliakie komt ook vaak bij kinderen voor. Het gaat dan om koemelkallergie en dat herken je bij kinderen die al op jonge leeftijd heel erg moeten huilen als ze de fles krijgen (het gaat dan natuurlijk niet om borstvoeding, maar wel als die borstvoeding wordt aangelengd met poedermelk).

Waarom kun je dan niet afvallen?

Er gaan geruchten over het internet dat het beter is om met een lactose-intolerantie geen dieet te volgen. Maar de Diëtist Voedselallergie denkt hier heel anders over: het is onzin dat mensen met coeliakie niet zouden kunnen afvallen of geen dieet zouden kunnen volgen.

Sterker nog: er zijn meer dan genoeg goede diëten te vinden die juist heel goed werken voor deze mensen.

Koolhydraatarm dieet

Een van die diëten is het koolhydraatarme dieet. Aangezien je hier koolhydraten uit de weg gaat die niet goed voor je zijn, weer je ook veel zuivelproducten zoals yoghurt, vla en kwark. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je ineens wordt blootgesteld aan een voedingspatroon dat louter uit melkproducten bestaat. Een koolhydraatarm dieet gaat vooral uit van het eten en drinken van vis en vlees, noten en zaden, groenten en fruitsoorten. Zuivelproducten komen zeker voor in een koolhydraatarm dieet, maar hoef je dus niet te eten of te drinken.

Eiwitdieet

Ook een eiwitdieet is bijzonder geliefd onder mensen met coeliakie, omdat het zoekt naar alternatieven. Soja is een product dat geen koemelk bevat en dus ideaal als vervanger voor melk. Je kan dit in een eiwitdieet dan ook terugvinden. Soja wordt ook door sporters gebruikt om op krachten te komen en energie te krijgen.

Een eiwitdieet vertoont overigens veel raakvlakken met een koolhydraatarm dieet, zoals:

  • Weinig suikers
  • Veel vlees en vis
  • Groenten en fruit mag je onbeperkt eten en drinken
  • Pas op met sappen en frisdranken

Mix

Een mix van beide diëten kan natuurlijk ook. Al moet je er dan wel op alert zijn dat er in sommige eiwitrijke producten meer koolhydraten kunnen zitten en het dus niet altijd tot afvallen zal leiden als je daar teveel van eet en drinkt. Maar er zijn meer mensen die de voordelen van beide dieetvarianten met elkaar kruisen en zowel met een eiwitdieet als met een koolhydraatarm dieet afslanken.

Dokter

Wil je echter zeker weten dat je aanpak de juiste is? Dan adviseren we je om naar de huisarts te gaan. Die heeft veel ervaring met mensen die koemelkallergie hebben en kan jou dus optimaal begeleiden bij het vinden van een goed dieet of aan alternatieve manier om je vet te verbranden en af te vallen. Een diëtiste zou de volgende stap kunnen zijn.